Categorieën
Leiderschap Organisch management

THE SHIFT

“Alleen deze mevrouw hebben we nog op korte termijn bereid gevonden u secretarieel bij te staan bij  uw crisisberaad morgen.”, zegt de dame van het uitzendbureau. “Maar u moet het uiteraard met haar zien zitten”, voegt ze eraan toe, “anders gaat het niet werken.”

Of het gaat werken of niet – en niet alleen in dit overbekende voorbeeld – hangt af van de manier waarop wij geneigd zijn naar onze situatie kijken. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mensen die deze afbeelding voor het eerst onder ogen krijgt gefocust raakt op de oude onaantrekkelijke vrouw die ze erin zien. De andere 25% hoeft echter niet lang na te denken omdat zij in dezelfde afbeelding een aantrekkelijke jonge vrouw ontwaren. Wanneer ze argumenten uitwisselen raken beide kampen meer en meer overtuigd van hun eigen gelijk en groeit het onvermogen om elkaars standpunt te verstaan. Precies zo is het met het Chinese karakter voor ‘Crisis’. Voor de één drukt het ‘Chaos’ uit en voor de ander ‘Kans!’.  Wat we hiervan kunnen leren is dat er kennelijk zoiets als een shift kan plaatsvinden in onze manier van kijken die onze hele manier van ‘zien’ en ‘doen’ op slag kan doen veranderen. Simpelweg doordat we dan het ene perspectief verwisselen voor het andere.

In ons programma ‘Xperience9+’ bouwen we met de deelnemende ondernemers respectievelijk managers aan een Vital Space. Een Vital Space op het werk die hen individueel en collectief uitnodigt en stimuleert om een shift in hun manier van kijken naar de vraagstukken en dilemma’s van henzelf en hun organisaties te ervaren. Meer specifiek gezegd:  de shift van ‘problem solving’ naar ‘creating value’. En hen te helpen hun ervaringen vervolgens langs de as van het werk te delen en uit te bouwen met de rest van hun collega’s en medewerkers binnen hun organisatie. Zo bouwen we met vereende krachten een probleem of crisis om tot een kans tot vernieuwing-van-binnenuit. Een verandering-van-binnenuit omdat iedereen cosmetische veranderingen zo langzamerhand wel beu is.

Het is aan de snel groeiende groep cultural creatives binnen hun organisaties te danken dat zij daarbij langzamerhand steeds grotere successen boeken. Want wat hen in de kaart speelt is het toenemende besef overal dat de toekomst behoort aan organisaties die werk maken van duurzaam veranderen. Die niet alleen en uitsluitend aan Profit denken maar ook aandacht geven aan de People- en aan de Planet-aspecten van hun bedrijfsvoering. Steeds meer mensen voelen aan hun water dat zij die de omschakeling naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) niet maken straks tot de verliezers zullen behoren. Verlies aan talentvolle werknemers, verlies aan kwaliteitsproducten, verlies aan klanten, verlies aan maatschappelijke waardering, uitstraling en bedrijfsimago. In de woorden van bekende econoom en PVDA- coryfee Willem Vermeent: “In de wereld na de crisis is er geen plaats meer voor ondernemingen met ouderwets leiderschap en bestuurders die zich een popsterrenallure aanmeten en vooral aan hun ik-belang denken.”  Terwijl er op zich niets mis is met de MVO-filosofie merken wij dat in bovengenoemde programma’s waarin de perspectieven People, Planet en Profit volop in hun wisselwerking en samenhang aan de orde komen dat het echte verschil gemaakt wordt door de herontdekking en het in praktijk brengen van een vierde perspectief: namelijk de P van Purpose. Zie onze 1minuut film  Purpose makes the difference op Youtube.

Wie wil weten hoe en waarom dat werkt neemt contact met ons op en organiseert met ons een ervaringsworkshop van een dag  om ‘Xperience9+’ te ervaren.

Geef een reactie